Google Translate

Translate the page to English. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Uthyrningsregler

Hyr av oss!

Vårt uppdrag som allmännyttigt bostadsbolag är att erbjuda lägenheter för alla olika slags människor och att alla ska känna sig välkomna. Vi har cirka 3 300 hyreslägenheter i Ludvika kommun som vi hyr ut enligt våra uthyrningsregler.

Vi har några grundregler som du måste uppfylla för att få hyra en bostad av oss.

Uthyrningsregler

Ålder

Du ska ha fyllt 18 år.

Kötid

Våra lägenheter förmedlas efter längst kötid och du kan ställa dig i kö från och med 16 års ålder.
För att behålla kötiden måste inloggning göras minst en gång per år.

Köpoäng räknas med en (1) poäng per dag från det datum du registrerade dig. För den som har ett gällande bostadsavtal räknas köpoängen/kötiden från hyresavtalets startdatum.

När du säger upp ditt bostadsavtal förlorar du din upparbetade kötid. Det går bra att göra en ny registrering i vår bostadskö efter att avtalet löpt ut, ny kötid börjar då att räknas från registreringsdatumet.

Svenskt personnummer

För att du ska få hyra en lägenhet måste du ha ett svenskt personnummer.

Betalningsmoral

Du får inte ha några hyresskulder hos Kronofogdemyndigheten som rör tidigare boende. Vid skulder som inte rör boendet görs en särskild prövning.

Boendereferenser

Du ska kunna lämna referenser från tidigare boende. Vid tidigare boende får inga störningar ha förekommit, du ska ha vårdat din lägenhet samt betalat din hyra.

Kreditkontroll

Blir du aktuell för att teckna avtal på en lägenhet tar vi en kreditupplysning för att se betalningsanmärkningar och liknande. En kopia för kännedom skickas ut till den sökande.

Spärrad från att anmäla intresse på lägenhet

Vid en del situationer kan vi spärra sökande i systemet. Under den tid en spärr är aktuell går det inte att anmäla intresse på lediga lägenheter.

Följande faktorer innebär en spärr; du har en aktuell skuld till oss, du har misskött din relation till oss till exempel olaga andrahandsuthyrning, vanvård av lägenhet, övergiven lägenhet eller om du låter bli att tacka ja eller nej på erbjudanden etc.

Du står kvar i bostadskön även om du är spärrad. Kom ihåg att logga in minst en gång per tolvmånadersperiod på Mina sidor för att behålla din kötid.

Hemförsäkring

Vi har som krav i våra hyresavtal att du ska ha tecknat en hemförsäkring vid tillfället för kontraktsskrivning. En hemförsäkring är en stor trygghet och är viktig för att man som hyresgäst inte ska drabbas ekonomiskt om det till exempel inträffar en brand eller allvarlig vattenskada i lägenheten eller hos någon av grannarna.

Frågor och svar

Antal boende per bostad

1 rum och kök - 2 personer
2 rum och kök - 4 personer
3 rum och kök - 6 personer
4 rum och kök - 8 personer
5 rum och kök - 10 personer