Vi spar på vatten!

Hitta på sidan
Det är bara vatten - Det allra viktigaste vi har!
Vår projektgrupp "Miljö- & Klimatsmart" arbetar med miljö- och klimatrelaterade beteendefrågor. Arbetet utförs i projektform med årliga fokusområden där gruppen fungerar som samordnare i projekten. Projekten ska vara riktade till hyresgäster och anställda inom fastighetskoncernen. Under 2023 är vatten fokusområde!
Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det för givet. Genom att till exempel stänga av kranen när du borstar tänderna, fylla tvättmaskinen och ta en dusch istället för ett bad kan vi alla spara massor av vatten – vår allra viktigaste naturresurs.
Här kommer några vattenspartips som är bra att tänka på!
#1 - Diska snyggt!
Tappa upp vattnet i balja eller diskho (och skölj inte under rinnande vatten). Använd diskpropp. Att låta kökskranen rinna förbrukar många liter vatten i onödan.
#2 - Borsta tänderna!
Stäng av kranen vid tandborstning. Om en familj på fyra personer stänger av kranen när de borstar tänderna kan de spara 100 liter vatten på en dag.
#3 - Drick vatten!
Ha en kanna i kylen så slipper du spola tills vattnet blir kallt. Att spola länge i kranen för att få kallt vatten drar många liter i onödan. Genom att ha en karaff i kylskåpet har du alltid tillgång till kallt, gott kranvatten.
#4 - Kolla kranen!
Kolla kranen och byt packning om den läcker. En droppande kran kan förbruka 55 liter vatten per dygn.
På en månad kan en droppande kran läcka vatten motsvarande 11 badkar.
#5 - Ta en dusch!
Skippa badkaret och ta en dusch istället, gärna en kortare. Varje minut drar 12 liter vatten.
#6 - Tvätta smart!
Fyll maskinen helt. En halv maskin drar lika mycket vatten som en full. En tvättmaskin drar ungefär 50 liter vatten vid en enda tvätt, oavsett om den är full eller halv. Genom att tvätta smart sparar du på vattnet.
Svenskt vatten
Film och foto är från "Svenskt vatten" som är en branchorganisation som arbetar för att Sverige ska ha rent dricksvatten, friska sjöar och hav. Läs mer på svensktvatten.se